Skip to main content

Koulukampanja toiselle kierrokselle

4.5.2011

Tiedote 4.5.2011: Prinsessa -koulukampanjan elokuvanäytökset jatkuvat.

Raha-automaattiyhdistys on myöntänyt Mielenterveyden keskusliitolle rahoituksen 2-vuotiselle Prinsessa -koulukampanjalle, joka perustuu syksyllä 2010 ensi-iltansa saaneeseen ohjaaja Arto Halosen elokuvaan Prinsessa.  Kampanjan  kohderyhmänä ovat nuoret  peruskouluikäisistä ylöspäin: lukioiden, ammattikoulujen ja muiden oppilaitosten oppilaat.  Sen tavoitteena on kertoa koululaisille mielenterveysongelmista ja vähentää niihin liittyviä ennakkoluuloja.

Mielenterveyden keskusliiton vuosittaisen Mielenterveysbarometrin mukaan asenteet psyykkisesti sairastuneita kohtaan ovat kiristyneet. Nuorten kohdalla tämä oli selvästi havattavissa kouluampumisten jälkeen. Prinsessa -koulukampanjan tavoitteena onkin tehdä psyykkinen sairaus nuorille ymmärrettävämmäksi ja vähemmän pelottavaksi.  Lähes koko elämänsä Kellokosken sairaalan potilaana olleen Prinsessan tarinan avulla on mahdollista lisätä ymmärrystä erilaisuutta kohtaan. Elokuva kertoo myös yhteisöllisyydestä, joka on Prinsessan selviytymisen kantava voima.

Prinsessa -koulukampanjan rakenne on seuraava:

Prinsessa -elokuvanäytökset
Järjestämme eri paikkakunnilla Prinsessa -koulukampanjan elokuvanäytöksiä. Tiedotamme etukäteen oppilaitoksille paikkakunnilla järjestettävistä näytöksistä. Jos haluat omalle paikkakunnallesi näytöksen ota yhteys Silja Lepistöön. Katso yhteystiedot sivun alareunasta.

Koulukinon oppimateriaali
Opettajat voivat käsitellä mielenterveyteen ja elokuvasta nousseita asioita elokuvan jälkeen oppitunneilla koulukinon oppimateriaalin avulla. Tutustu oppimateriaaliin.

Vaikeat asiat puheeksi –sivusto
Mielenterveyden keskusliiton Prinsessa  –koulukampanjan sivuilla on sivut vaikeat asiat puheeksi –sivusto. Vaikeat asiat puheeksi -sivuston on tarkoitus tuoda esille asioita, joista nuorten ja aikuisten voi olla vaikeaa keskustella keskenään. Sivuston aihepiirien kautta esimerkiksi kouluissa ja nuorille suunnatuissa tilaisuuksissa voidaan käsitellä muun muassa itsetuhoisuutta monissa muodoissaan sekä koulusurmia ja muita vaikeita asioita. On tärkeää, että asioista voidaan puhua myös niiden oikeilla nimillä ja suoraan.

Aluksi sivusto pitää sisällään kaksi eri teemaa: itsetuhoisuus ja koulusurmat. Aiheet ja teemat tulevat kuitenkin lisääntymään ja sivuja päivitetään kevään aikana. Prinsessa -koulukampanja sivuilla on nuorten omat kokemustarinat. Siirry vaikeat asiat puheeksi sivuille.

Dokumentti Prinsessan hovissa
Voitte tilata elokuvan dvd -dokumentin Prinsessan hovissa oppilaitokseenne 2 viikoksi, jotta myös ne oppilaat jotka eivät olleet elokuvanäytöksessä, voivat tutustua elokuvan tekoon. Dokumentin kesto n. 30 min.

Kokemuspuheenvuorot

Oppilaitoksilla on myös mahdollisuus tilata oppitunnille kokemuspuheenvuoron esittäjiä, jotka kertovat oman kokemuksensa  mielenterveysongelmista ja niistä selviämisestä. Tämä ei maksa mitään oppilaitoksille.

Tietoisku 
Katso Prinsessa -koulukampanjan Näytä että tykkäät -tietoisku.

Jos kiinnostuit ja haluat näytöksen paikkakunnallesi, ota yhteyttä: Silja Lepistö, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., GSM 040 5000 822