Prinsessa-elokuvan ohjaaja Arto Halonen on myös yksi elokuvan kolmesta käsikirjoittajasta. Lisäksi hän toimi elokuvan tuottajana. Prinsessa on ohjaaja Arto Halonen (s. 1964) debyytti valkokankaalla fiktio-ohjaajana. Hän on tehnyt pitkän uran erityisesti dokumenttielokuvan parissa. Hänen elokuviaan ovat mm. laulaja ja lauluntekijä Pekka Sterngistä kertova Magneettimies (2009) ja kansainvälisten suuryritysten kytkökset Turkmenistanin diktatuuriin paljastanut Pyhän kirjan varjo (2007).

Vaikka Halosen ohjaajanuran pääpaino on ollut dokumenttielokuvatuotannossa, hän on myös ohjannut ja käsikirjoittanut fiktio- ja animaatioelokuvia. Halosen Yleisradiolle ohjaamia fiktioelokuvia ovat Onnellinen hääpäivä (1993) ja Koti (1995).

Halosen dokumenttielokuvia kuten Pavlovin koirat (2005), Kuuban valloittajat (2005), Tynnyrimies (2004), Taivasta vasten (2000), Unelmoija ja unikansa (1998) ja Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä (1998) on esitetty ja palkittu useilla kansanvälisillä elokuvafestivaaleilla. Muiden tärkeiden palkintojen ohella hänelle on myönnetty Euroopan Unionin humanitäärinen palkinto vuonna 1998 elokuvasta Karmapa – Jumaluuden kaksi tietä. Euroopan elokuva-akatemia nimesi Pyhän kirjan varjon ehdolle parhaaksi eurooppalaiseksi dokumenttielokuvaksi vuonna 2008.

Halonen on DocPoint – Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin perustaja ja ensimmäinen festivaalijohtaja. Vuonna 2005 opetusministeriö myönsi Haloselle Suomi-palkinnon, joka on korkein kulttuuriministerin ja valtiovallan vuosittain jakama kulttuuripalkinto.

Arto Halosen filmografia