Lehdistötiedote 10.08.2010: Prinsessa valittiin kilpailuun Montrealin elokuvajuhlille ja avajaiselokuvaksi Haugesundiin.

Arto Halosen ohjaama uusi kotimainen elokuva Prinsessa on valittu ohjelmistoon Kanadan Montrealin elokuvajuhlille. Montreal on Pohjois-Amerikan ainut A-luokan kilpailufestivaali ja Prinsessa kilpailee siellä pitkien elokuvien esikoisohjausten sarjassa. A-luokan kilpailufestivaaleja ovat Euroopassa mm. Cannesin, Berliinin ja Venetsian elokuvajuhlat.

Prinsessa on valittu myös Norjaan Haugesundin elokuvajuhlien New Nordic Films -ohjelmistoon sarjan avajaiselokuvaksi. New Nordic Films on elokuva-alan ammattilaisten tapahtuma, joka esittelee kansainvälisesti kiinnostavimpia uusia pohjoismaisia elokuvia. Tapahtuman ohjelmistoon on seuloutunut yhteensä vain 22 elokuvaa. Avajaiselokuvia sarjassa on kaksi, joista toinen on Cannesissa ohjelmistossa nähty ruotsalainen elokuva Sound of Noise.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon, ja pian henkilökunnalle ja muille potilaille selviää, että Lappalainen kärsii voimakkaasta harhasta. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

Anna Lappalaisen elämäntarinastaan innoituksensa saanut elokuva Prinsessa kertoo koskettavan tarinan yksilöstä, jonka yhteiskunta leimasi sairaaksi, mutta joka valloitti lähipiirinsä sydämet ja paransi ympäristöään rakastettavalla persoonallaan. Prinsessa on dokumentaristina tunnetun ja palkitun Arto Halosen (mm. Pyhän kirjan varjo, Pavlovin koirat ja Magneettimies) debyytti valkokankaalla fiktio-ohjaajana. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Arto Halonen, Pirjo Toikka ja Paavo Westerberg.

Elokuva saa ensi-iltansa 10.9.2010 ja sen levittää Sandrew Metronome Distribution Finland.

Montrealin elokuvajuhlien kotisivut:
http://www.ffm-montreal.org/

Haugesundin elokuvajuhlien kotisivut:
http://www.filmweb.no/filmfestivalen/2010/

Muista myös kirja ja soundtrack:

Ilkka Raitasuo, Terhi Siltala: Kellokosken prinsessa, Like Kustannus. Ilm. 8/2010
http://www.like.fi/kirjat/kellokosken-prinsessa

Prinsessa-elokuvan soundtrack, AXR Records & Art Films Production. Ilm. 9/2010

Lisätiedot :
Liisa Lehmusto : tiedottaja/publicist
Sandrew Metronome Distribution Finland Oy
Eteläesplanadi 24 a, 6. krs : 00130 Helsinki : Finland
tel +358 9 8866 7707 : cell +358 50 358 5488
email Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.