Skip to main content

Prinsessa rikkoi 200 000 katsojan rajan

20.10.2010

Tiedote 20.10.2010: Prinsessa ylitti 200 000 katsojan rajan alle kuudessa viikossa

Arto Halosen ohjaama elokuva Prinsessa on yltänyt alle kuudessa viikossa elokuvateattereissa jo 200 000 katsojan huippulukemaan. Ensi-iltansa 10.9.2010 saaneella Prinsessalla on eilisen jälkeen kasassa yhteensä 200 740 katsojaa. ”Prinsessa on menestynyt upeasti ja 200 000 katsojan rajapyykin ylitys näin nopeasti on ollut positiivinen yllätys”, toteaa myyntipäällikkö Arto Heiskanen Sandrew Metronome Distribution Finlandista. Elokuva oli viiden viikon ajan Suomen katsotuin elokuva ja kerää edelleen hyvin katsojia.

Prinsessa on kerännyt hiljattain myös muita tunnustuksia. Ohjaaja Arto Haloselle myönnettiin vuoden 2010 Suomen mielenterveysseuran valtakunnallinen mielenterveyspalkinto sekä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton Kansalaistoiminnan valtakunnallinen tunnustuspalkinto 2010.

Parhaillaan Prinsessaa esitetään Yhdysvalloissa elokuvakriitikko Harlan Jacobsonin kuratoiman Talk Cinema -kiertueen ohjelmistossa, ja ohjaaja Arto Halonen vierailee näytöksissä.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista. Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

Elokuvan on ovat käsikirjoittaneet Pirjo Toikka, Arto Halonen ja Paavo Westerberg. Elokuvan kuvauksesta vastaa Hannu-Pekka Vitikainen, leikkauksesta Tuuli Kuittinen sekä musiikista Tuomas Kantelinen.

Maailman ensi-iltansa Prinsessa sai A-luokan kilpailufestivaaleihin kuuluvan Montrealin World Film festivaalilla pitkien elokuvien esikoisohjausten kilpasarjassa.

Prinsessan tarinasta on julkaistu myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja Kellokosken prinsessa (Like Kustannus), joka on noussut Mitä Suomi lukee -listan viidenneksi luetuimmaksi tietokirjaksi. Syyskuussa elokuvasta on julkaistu myös soundtrack AXR Musicin ja Art Films Productionin yhteistuotantona. Prinsessan teemoista on myös kehitetty koulujen käyttöön laaja media- ja sosiaalikasvatukseen pureutuva koulukampanja, jossa Art Films kanssa yhteistyökumppaneina toimivat Koulukino sekä Mielenterveyden keskusliitto.

Lehdistökuvat: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press / salasana: noutaja

Prinsessa-elokuva kotisivut: www.prinsessaelokuva.fi ja www.prinsessakampanja.com

Koulukinon Prinsessa-sivut: http://www.koulukino.fi/oppimateriaalit/index.php?id=136

Talk Cinema -tapahtuman kotisivut: http://www.talkcinema.com/

 

Lisätiedot:

Liisa Lehmusto, tiedottaja, Sandrew Metronome Distribution Finland
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503585488

Vilhelmiina Vilhunen, Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640