Lehdistötiedote 24.11.2010: Arto Halosen ohjaama Prinsessa on valittu Tallinnan Black Nights Film –festivaalien (PÖFF) EurAsia-pääkilpailusarjaan.

Kilpailussa on mukana yhteensä 21 elokuvaa. Joukossa on useita Oscar-ehdokaselokuvia sekä tunnettujen ohjaajien jo aiemmin menestystä keränneitä teoksia, kuten: Danny Boylen 127 Hours, Abbas Kiarostamin Copie Conforme, Mohamed Al-Daradjin Son of Babylon, Susanne Bierin Hævnen sekä Viron oma kilpailijaelokuva Veiko Õunpuun Püha Tõnu kiusamine. Prinsessan roolin elokuvassa näytellyt Katja Küttner on mukana Prinsessan avajaisnäytöksessä festivaaleilla 25. marraskuuta.

EurAsia-kilpasarja keskittyy eurooppalaiseen ja aasialaiseen elokuvaan ja se on festivaalin ohjelmistossa jo seitsemännen kerran. Kansainvälinen tuottajaliitto FIAPF on nostanut festivaalin merkittävien kansainvälisten elokuvakilpailuiden joukkoon. Aiemmin suomalaisista elokuvista EurAsia-kilpailuun on valittu Klaus Härön Postia pappi Jaakobille (2009), Mika Kaurismäen Kolme viisasta miestä (2008), Aku Louhiniemen Riisuttu mies (2006), Klaus Härön Äideistä parhain (2005) sekä Aleksi Salmenperän Lapsia ja aikuisia (2004).

Tallinnan Black Nights Film Festival järjestetään nyt 14. kerran. Festivaali alkoi 19. marraskuuta ja päättyy 5. joulukuuta. Festivaali on järjestäjien mukaan laajuudessaan suurin Baltian alueella ja jo yksi suurimmista koko maailmassa.

Kotimaassaan suuren yleisömenestyksen, jo 265 000 katsojaa, saavuttanut Prinsessa sai maailman ensi-iltansa A-luokan kilpailufestivaaleihin kuuluvan Montrealin World Film festivaalin pitkien elokuvien esikoisohjausten kilpasarjassa elokuussa 2010. Prinsessa valittiin myös avajaiselokuvaksi Norjan Haugesundin New Nordic Films -tapahtumaan. Parhaillaan elokuva kiertää tunnetun elokuvakriitikon Harlan Jacobsonin kuratoimassa Talk Cinema –esityssarjassa Yhdysvalloissa. Ennen vuodenvaihdetta Prinsessa on myös EU Film Festival 2010:n mukana Torontossa, Ottawassa ja Vancouverissa. Kellokosken Prinsessan tarinasta on julkaistu elokuussa myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja (Like Kustannus), joka on julkaisustaan lähtien ollut yksi Suomen myydyimmistä tietokirjoista.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Küttner os. Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

PÖFF-festivaalin kotisivut: www.poff.ee

Kansainväl. tuottajaliiton FIAPF:n festivaalilistaus: http://www.fiapf.org/intfilmfestivals_sites02.asp

Talk Cinema: www.talkcinema.com

Pressimateriaali: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press 
salasana: noutaja 

Lisätietoja: Vilhelmiina Vilhunen/Art Films production AFP Oy,
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640 

Lisätiedot: Liisa Lehmusto, Tiedottaja / Sandrew Metronome Distribution Finland, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503585488