Lehdistötiedote 18.12.2012: Arto Halosen ohjaama Prinsessa palkittiin New Jerseyssä.

Arto Halosen ohjaama Prinsessa palkittiin parhaana kokoillan fiktioelokuvana Teaneckin kansainvälisillä elokuvafestivaaleilla New Jerseyssä.

Parhaan dokumenttielokuvan palkinnon jakoivat S. Epatha Merkersonin ja Rockell Metcalfin The Contradictions of Fair Hope (USA) sekä Steven Fischlerin ja Joel Sucherin Dressing America (USA). Parhaan lyhytelokuvan osalta sekä tuomariston että yleisöpalkinnon sai Gregory Principaton Crackers (USA ). Muut yleisöpalkinnot menivät T. Daniel Auteuilin The Well Digger´s Daughter -elokuvalle (Ranska: pitkä fiktio) sekä Yoav Potashin Crime after –dokumenttielokuvalle (USA). Teaneckin kansainvälinen elokuvafestivaali on perustettu vuonna 2005 ja yksi sen päätavoitteista on eri kulttuurien ja elokuvamuotojen vuorovaikutus.

Prinsessa on palkittu useilla palkinnoilla ennen New Jerseyta. Etelä-Afrikan Cape Winelandsin elokuvafestivaalilla Prinsessa voitti Grand Prix:n eli parhaan elokuvan palkinnon, Italian Viareggiaossa festivaalin kakkospalkinnon, Portugalin Festroian elokuvajuhlilla tuomariston kunniamaininnan sekäViron Black Night Film Festivaalilla Prinsessan päätähti Katja Küttner sai parhaan näyttelijättären palkinnon. Küttner on palkittu roolistaan myös Suomen näyttelijäliiton vuoden 2010 parhaana elokuvanäyttelijänä sekä parhaan näyttelijättären Jussi-palkinnolla. Elokuvan ohjaaja Arto Halonen on puolestaan palkittu Prinsessa-elokuvan ansiosta Suomessa mm. vuoden 2010 valtakunnallisella mielenterveyspalkinnolla sekä kansalaistoiminnan valtakunnallisella tunnustuspalkinnolla.

Syyskuussa 2010 ensi-iltansa saanut Prinsessa jatkaa edelleen festivaalikierrostaan maailmalla. Se on edelleen esillä myös kotimaan elokuvateattereissa Mielenterveyden keskusliiton organisoiman koulukampanjan yhteydessä. Vastikään Prinsessa ylitti jo 300 000 katsojan rajan.

Prinsessa on tositapahtumiin pohjaava kertomus Kellokosken mielisairaalan pitkäaikaispotilaasta, Anna Lappalaisesta (Katja Küttner), josta tuli omassa yhteisössään iloa ympärilleen tuottava voima. Elokuvaa tähdittävät myös Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius, Tapio Liinoja, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Toikka, Arto Halonen ja Paavo Westerberg. Elokuvan kuvauksesta vastaa Hannu-Pekka Vitikainen, leikkauksesta Tuuli Kuittinen, lavastuksesta Jukka Uusitalo, musiikista Tuomas Kantelinen sekä pukusuunnittelusta Ritva Muikku. Elokuvan on tuottanut Art Films production AFP Oy.

Kellokosken Prinsessan tarinasta on julkaistu myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja (Like Kustannus), joka on ollut myös menestys saavuttaen jo yli 50 000 myydyn kappaleen rajan.

Pressimateriaali: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press / salasana: noutaja

Teaneck International Film Festival: http://www.teaneckfilmfestival.org/

Lisätietoja:
Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. +358 9 4159 3640