Lehdistötiedote 11.01.2011: Arto Halosen ohjaama Prinsessa ehdolla maailman suurimman elokuvapalkinnon saajaksi.

Arto Halosen ohjaama Prinsessa kisaa seitsemän elokuvan kanssa Pohjoismaiden merkittävimmästä elokuvapalkinnosta eli Göteborgin kansainvälisten elokuvajuhlien Dragon Award Best Nordic Film –palkinnosta. Palkinto kymmenkertaistettiin viime vuodesta miljoonaan kruunuun (n. 112 500 euroa) ja se on tiettävästi maailman suurin elokuvapalkinto. Prinsessa on ainut suomalaiselokuva joka kelpuutettiin mukaan kilpailuun. Ruotsalaisia elokuvia kilpailussa on kolme, norjalaisia kaksi sekä yksi elokuva Tanskasta ja Islannista.

Göteborgin kansainväliset elokuvajuhlat on Pohjoismaiden suurin elokuvatapahtuma. Kävijämäärältään festivaali on maailman suurimpia, keräten vuosittain elokuvien äärelle 200 000 katsojaa. Festivaali järjestetään 28.1.-7.2.2011 ja sen pääpalkinto jaetaan Dragon Award –gaalassa 5.2.2011. Tuomariston puheenjohtajana toimii bosnialainen elokuvaohjaaja Danis Tanovic, joka on palkittu mm. parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarilla sekä Cannesin elokuvajuhlien käsikirjoituspalkinnolla elokuvasta ”Ei kenenkään maa”  (No Man´s Land, 2001).

Prinsessa on jo aiemmin noteerattu korkealle kansainvälisillä elokuva-areenoilla. Joulukuussa Prinsessa ja Katja Küttner palkittiin Tallinnan Black Night Film Festivaalin kovatasoisessa EurAsia-kilpailusarjassa parhaan näyttelijättären palkinnolla. Prinsessa vietti maailman ensi-iltansa A-luokan kilpailufestivaaleihin kuuluvan Montrealin World Film festivaalilla pitkien elokuvien esikoisohjausten kilpasarjassa elokuussa 2010. Prinsessa valittiin myös avajaiselokuvaksi Norjan Haugesundin New Nordic Films-tapahtumaan.  Parhaillaan elokuva kiertää tunnetun elokuvakriitikon Harlan Jacobsonin kuratoimassa Talk Cinema –esityssarjassa Yhdysvalloissa. Kiertueella elokuva on nähty jo New Yorkissa, Bostonissa, Chicagossa, Nilesissa ja Napa Valleyssa. Seuraavaksi elokuva jatkaa Philadelphiaan, Washingtoniin sekä Minneapolisiin.

Suomessa Prinsessa on ollut suuri yleisömenestys, ollen vuoden 2010 seitsemänneksi katsotuin teatterielokuva. Elokuvateatterilevityksessä jatkava Prinsessa on kerännyt tähän mennessä Suomessa jo yli 281 000 katsojaa. Katja Küttner palkittiin Prinsessan roolistaan myös Suomen näyttelijäliiton vuoden 2010 elokuvanäyttelijä palkinnolla.

Ohjaaja Arto Halonen on palkittu Prinsessa-elokuvan kautta Suomen mielenterveysseuran vuoden 2010 valtakunnallisella mielenterveyspalkinnolla sekä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton (STKL) vuoden 2010 Kansalaistoiminnan palkinnolla. Helsingin kaupunki myönsi Haloselle myös vuoden 2010 kulttuuripalkinnon.

Kellokosken Prinsessan tarinasta on julkaistu elokuussa myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja (Like Kustannus), joka on julkaisustaan lähtien ollut yksi Suomen myydyimmistä tietokirjoista saavuttaen jo 20 000 myydyn kappaleen rajan.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Küttner os. Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

Göteborgin elokuvajuhlat: http://www.giff.se/

Dragon Award nominoidut elokuvat: http://www.bwz.se/giff/b.aspx?vi=22&vid=1572&ucrc=A7709387

Kans.väl.tuottajaliiton FIAPF:n festivaalilistaus:  http://www.fiapf.org/intfilmfestivals_sites02.asp

Talk Cinema: www.talkcinema.com

Pressimateriaali: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press
salasana: noutaja

Lisätietoja: Vilhelmiina Vilhunen / Art Films production AFP Oy 
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640