Lehdistötiedote 10.10.2011: Prinsessa Italiassa, Etelä-Koreassa ja Unkarissa

Arto Halosen ohjaama Prinsessa-elokuva jatkaa kierrostaan maailmalla.

Prinsessa on valittu merkittävän italialaisen Viareggio EuropaCinema -festivaalin kilpasarjaan 12 eurooppalaisen elokuvan joukkoon. Festivaalin kilpasarjan voittajalle on palkintona luvassa koko Italian kattava DVD-levityssopimus.

Viareggio EuropaCinema Festival on perustettu vuonna 1984 maailmankuulun elokuvaohjaajan Federico Fellinin toimesta. Nykyisin festivaalijohtajana toimii Oscar-palkittu ohjaaja-käsikirjoittaja Giuseppe Tornatore (mm. Cinema Paradiso) ja festivaalin taiteellisena johtajana Pier Marco De Santi. Tänä vuonna festivaali järjestetään 09.-16.10.

Prinsessan ohella kilpasarjaan on valittu Aris Bafaloukasin Apnea (Kreikka), Václav Kadrnkan Eighty letters (Tsekki), Emilio Aragónin Pajaros de papel (Espanja), Wolfgang Murnbergerin My Best Enemy (Hollanti), Nicole van Kilsdonkin Heading West (Hollanti), Feliks Falkin Joanna (Puola), P.J.Dillonin Rewind (Puola), Brigitten Syn Les mains libres (Ranska), Selim Gunesin White as snow (Turkki), Saulius Drungin Anarchy in Zimurnai (Liettua) sekä Marcel Grantin Just Ines (Englanti).

Myös Prinsessan kansainvälinen myynti on vauhdittunut kun elokuvan myyntiyhtiöksi on valikoitunut ranskalainen Albany Films. Syksyn aikana Prinsessa aloittaa mm. elokuvateatterilevityksessä Etelä-Koreassa.

Prinsessa on valittu myös Suomalaisen Elokuvan Päivät -tapahtuman avajaiselokuvaksi Unkarin Budapestissa 14.10. Tapahtuman muut kotimaiset elokuvat ovat Saara Cantellin Kohtaamisia, Klaus Härön Postia pappi Jaakobille, Saara Saarelan Väärät juuret, Raimo O. Niemen elokuva Suden arvoitus sekä Mari Rantasilan Risto Räppääjä ja polkupyörävaras.

Suomen elokuvateattereissa Prinsessa on kerännyt jo 295 000 katsojaa. Se kiertää yhä elokuvateattereissa elokuvaan liittyvän koulukampanjan yhteydessä. Prinsessa on tähän mennessä ehtinyt saada myös useita kansainvälisiä palkintoja. Se on palkittu mm. Cape Winelandsin elokuvajuhlien Grand Prix'lla festivaalin parhaana elokuvana Etelä-Afrikassa ja se on ansainnut kunniamaininnan Portugalin Festroian kansainvälisillä elokuvajuhlilla. Myös Katja Küttner on palkittu parhaana näyttelijättärenä Tallinn Black Nights Film Festivalillla Virossa.

Prinsessa on tositapahtumiin pohjaava kertomus Kellokosken mielisairaalan pitkäaikaispotilaasta, Anna Lappalaisesta (Katja Küttner), josta tuli omassa yhteisössään iloa ympärilleen tuottava voima. Elokuva keskittyy Kellokosken Prinsessana tunnetun Lappalaisen vaiheisiin mielisairaalavuosinaan ja esittää tärkeitä kysymyksiä mielisairaudesta sekä onnellisuudesta. Elokuvaa tähdittävät Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius, Tapio Liinoja, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja. Elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Toikka, Arto Halonen ja Paavo Westerberg. Elokuvan kuvauksesta vastaa Hannu-Pekka Vitikainen, leikkauksesta Tuuli Kuittinen, lavastuksesta Jukka Uusitalo, musiikista Tuomas Kantelinen sekä pukusuunnittelusta Ritva Muikku. Elokuvan on tuottanut Art Films production AFP Oy.

Pressimateriaali: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press / salasana: noutaja

Viareggio EuropaCinema Festival:
http://www.viareggioeuropacinema.com/

Viareggio EuropaCinema Festival -kilpailuun osallistuvat elokuvat esittelyineen:
http://www.viareggioeuropacinema.com/index.php?option=com_content&view=article&id=8026

Albany Films:
http://www.albanyfilms.fr/

Finnagoran uutiskirje Suomalaisen Elokuvan Päivistä:
http://www.finnagora.hu/fi/uutiskirjeet/10102-uutiskirje-32011/10564-arto-halonen-avaa-ensimmaeiset-suomalaisen-elokuvan-paeivaet

Lisätietoja:
Laura Sivonen, Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., +358 9 4159 3640