Lehdistötiedote 14.10.2010: Yhdysvaltalaisyleisö on ottanut Prinsessan hienosti vastaan

Arto Halosen ohjaama Prinsessa kiertää parhaillaan Yhdysvaltoja Talk Cinema -esityssarjassa. Ohjaaja Halonen vieraili elokuvan Bostonin näytöksessä, ja osallistuu myös Illinoisin Nilesin, Chicagon sekä New Yorkin Lincoln Centerin näytöksiin. Kaikkiaan elokuva käy lävitse 13 Talk Cinema -kiertuepaikkakuntaa kuluvan syksyn ja seuraavan kevään aikana.

Talk Cinema on Harlan Jacobsonin, yhden Yhdysvaltojen tunnetuimmista elokuvakriitikoista vuonna 1994 perustama esityssarja. Jacobson valitsee vuosittain noin kymmenen elokuvaa sarjaan alan merkittävimmiltä festivaaleilta (mm. Cannes, Berliini, Toronto, Venetsia, Sundance ja Montreal). Prinsessan Jacobson löysi Montrealin World Film festivaalilta, missä elokuva oli esillä esikoiselokuvien kilpailusarjassa. Viime vuotisessa Talk Cinema -sarjassa oli yksitoista elokuvaa, joista neljä oli Oscar-ehdokkaita (An Education, Viimeinen asema, The Messenger, Nuori Victoria) sekä Sundance-festivaalin voittaja Winter's Bone. Pohjoismaista väriä sarjassa edusti Stieg Larsonin kirjaan perustuva Tyttö joka leikki tulella. Tämän vuoden sarjan aloitti John Curranin ohjaama elokuva Stone, missä pääosia näyttelevät Robert De Niro, Edward Norton ja  Milla Jovovich. Prinsessa on tämän vuotisen Talk Cinema -esityssarjan toinen elokuva.

Harlan Jacobsonin mukaan Talk Cinema pyrkii esittämään yleisölleen tämän hetken merkittävintä elokuvatuotantoa maailmalta. Elokuvat esitetään ns. sneak preview -näytöksinä ennen elokuvien kaupallista levitystä Yhdysvalloissa. Kiertue on ollut myös hyvä ponnahduslauta joillekin eurooppalaisille elokuville Yhdysvaltojen levityksen suhteen. Jokaisessa näytöksessä elokuvista tehdään yleisötutkimus, joka tuo tärkeää tietoa niin elokuvien tuottajille kuin levittäjillekin.

Prinsessan Bostonin yleisötutkimus antoi elokuvalle erinomaisen tuloksen: 61% yleisöstä piti elokuvaa loistavana ja 94% yleisöstä joko loistavana tai hyvänä. 87% yleisöstä suosittelisi elokuvaa varmasti tai todennäköisesti ystävilleen.

"Tämä on vahva tulos ja verrattavissa Talk Cinema -sarjassa aiemmin esitettyihin, hyvän vastaanoton saaneisiin ulkomaisiin elokuviin, jotka ovat jatkaneet menestyksekkäästi myös Yhdysvaltojen kaupallisessa levityksessä", Jacobson sanoo.

Prinsessan suosio Bostonissa nostaa sen samaan sarjaan sellaisten elokuvien kuten Orkesterin vierailu, Päivä ilman sotaa ja Perhonen lasikuvussa kanssa. Elokuva menestyi kyselyssä jopa paremmin kuin Keittiötarinoita tai Ikuistetut hetket.

”Ehkäpä juuri nyt on aika tämäntyyppisen elokuvan: tarinan karismaattista elämännäkemystä pursuavat henkilöhahmot haastavat tarkastelemaan omaa maailmankatsomusta ja saavat tämän vuoksi yleisöltä positiivista vastakaikua”, Jacobson pohtii.

Ainoastaan sellaiset Hollywood-valmisteiset, eurooppalaista elokuvaa selkeästi imitoivat filmit kuten Lukija, Leijapoika ja Slummien miljonääri sekä muutama satunnainen ulkomainen elokuva kuten Muiden elämä ovat ylittäneet Prinsessan tuloksen.

Harlan Jacobson on yksi Yhdysvaltojen tunnetuimmista elokuvakriitikoista ja -journalisteista. Vuosina 1982-1990 Jacobson toimi päätoimittajana elokuva-alan Film Comment Magazinessa Hän on kirjoittanut useisiin julkaisuihin, kuten Variety, New York Times, Washington Post, LA Times, USA TODAY, NEWSDAY, Toronto Star, Philadelphia Inquirer ja Boston Globe. Vuonna 2009 Jacobson toimi myös Philadelphian elokuvajuhlien taiteellisena johtajana.

Prinsessa on ollut jo viisi viikkoa Suomen katsotuin elokuva. Elokuvan on nähnyt tänä aikana jo 180 000 katsojaa.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista.Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin – ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

Elokuvan käsikirjoituksen ovat tehneet. Pirjo Toikka, Arto Halonen ja Paavo Westerberg.  Elokuvan kuvauksesta vastaa Hannu-Pekka Vitikainen, leikkauksesta Tuuli Kuittinen sekä musiikista Tuomas Kantelinen.

Kellokosken Prinisessan tarinasta on julkaistu myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja Kellokosken prinsessa (Like Kustannus), joka nousi syyskuun viidenneksi luetuimmaksi tietokirjaksi.

Pressikuvat: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press / salasana: noutaja

Talk Cinema: www.talkcinema.com

Prinsessa Talk Cinemassa Bostonissa: 
http://www.coolidge.org/talkcinema

Prinsessa-elokuvan kotisivut:
www.prinsessaelokuva.fi ja www.prinsessakampanja.com

Koulukinon Prinsessa-sivut:
http://www.koulukino.fi/oppimateriaalit/index.php?id=136

Montrealin elokuvajuhlien kotisivut: http://www.ffm-montreal.org/

Lisätiedot:

Liisa Lehmusto, tiedottaja, Sandrew Metronome Distribution Finland
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503585488

Vilhelmiina Vilhunen, Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640