Helsingin kulttuurikeskus tiedote: Helsingin kulttuuripalkinto 2010 -perustelut

Helsingin kaupungin vuoden 2010 kulttuuripalkinnon saa ohjaaja, tuottaja Arto Halonen. Hänen taiteellinen uransa on ollut merkittävä, ei vain Helsingissä ja Suomessa vaan, myös eurooppalaisessa dokumenttielokuvakentässä. Halosen vaikutus DocPoint-festivaalin perustajana on ollut tärkeä dokumenttielokuvan kehittämisessä ja esiin nostamisessa.

Halonen perusti vuonna 2001 Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin DocPointin ja toimi sen festivaali- ja taiteellisena johtajana vuoteen 2004.  Festivaali oli jo ensimmäisenä vuonna yleisömenestys. Sen kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta. DocPoint paransi huomattavasti dokumenttielokuvan asemaa, ja se on toiminut ponnahduslautana menestykseen usealle koti- ja ulkomaiselle dokumenttielokuvalle.

Festivaalijohtajakauden jälkeen palattuaan omaan taiteilijan tehtäväänsä Arto Halonen teki dokumentin Pyhän Kirjan varjo. Se on yksi laajimmin levinneistä suomalaisista dokumenttielokuvista. Elokuva on nähty noin 100 kansainvälisellä festivaalilla ympäri maailmaa ja se on kerännyt runsaasti palkintoja kuten Grand Prix -palkinnon Pariisin kansainvälisillä ihmisoikeusfestivaaleilla.

Arto Halosen dokumenttielokuvatuotanto on laaja ja elokuvat käsittelevät niin kotimaisia kuin muun muassa kuubalaisia, aasialaisia ja venäläisiä aiheita. Halosen elokuvien tasosta kertovat useat palkinnot ja tunnustukset kuten vuoden 2005 Suomi-palkinto ja Euroopan elokuva-akatemian jäsenyys. Thessalonikin kansainvälinen dokumenttifestivaali palkitsi Halosen vuonna 2008 yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisen dokumenttielokuvan kehittäjistä.

Uuden aluevaltauksen Halonen teki tänä syksynä, kun hänen ensimmäinen pitkä fiktioelokuvansa Prinsessa valmistui. Elokuvan päähenkilön esikuvana on nainen, joka vietti 50 vuotta elämästään mielisairaalassa. Halonen on saanut tunnustusta ajankohtaisesta aihevalinnasta, ja Prinsessa on otettu hienosti vastaan sekä yleisön että kriitikoiden keskuudessa.

Arto Halonen on taiteilija, joka paneutuu yhteiskunnan epäkohtiin monipuolisesti ja herkästi. Hänellä on kyky siirtää näkemänsä ja kokemansa valkokankaalle meidän kaikkien koettavaksi. Halonen saa aikaan sen, mitä taide on parhaimmillaan: poistuessamme esityksistä maailma on hieman erinäköinen.