Tiedote 09.06.2009: Kuvausten kynnykselle edennyttä Arto Halosen Prinsessa -elokuvaa tähdittää joukko maamme eturivin näyttelijöitä.

Pääosassa ”Kellokosken Prinsessana” nähdään Katja Kukkola, ja muissa keskeisissä rooleissa mukana ovat Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius, Sulevi Peltola, Irma Junnilainen, Tapio Liinoja ja Paavo Westerberg sekä muusikkona tunnettu Paula Vesala. Prinsessa saa ensi-iltansa elokuvateattereissa syksyllä 2010.

Prinsessa on dokumentaristina tunnetun ja palkitun Arto Halosen (mm. Pyhän kirjan varjo, Pavlovin koirat ja Karmapa) ensimmäinen elokuvateatterilevitykseen tuleva pitkä fiktioelokuva. Se kertoo valoisan ja huumorin sävyttämän tarinan yhteiskunnan sairaaksi leimaamasta yksilöstä, joka valloittavalla olemuksellaan ilostuttaa ja parantaa muita ihmisiä ja elinympäristöään.

Prinsessa -elokuvan tarina pohjaa tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Prinsessa, porvarilliselta nimeltään Anna Lappalainen (1896–1988), oli ihmisenä ja ilmiönä ainutlaatuinen tapaus. Hän vietti elämästään yli 50 vuotta Tuusulan Kellokoskella mielisairaalassa – mitä voidaan hyvällä syyllä pitää hänen elämäntyönään. Huomionarvoista tietysti on, että Kellokosken kuninkaallinen teki elämäntyönsä nimenomaan potilaana. Vuosien saatossa valovoimainen ja rakastettava persoona sai osakseen arvostusta ja kunnioitusta niin potilastovereilta, hoitohenkilökunnalta kuin koko ympäröivältä kyläyhteisöltäkin. Tätä todistaa osaltaan vuonna 1995 Kellokosken sairaalan puistoon pystytetty Prinsessan muistomonumentti.

Elokuvan nimiosaan on valittu Katja Kukkola, joka tunnetaan ennen muuta herkästä pääroolistaan Kari Paljakan elokuvassa Eläville ja kuolleille (2005) sekä lukuisista teatteri- ja tv-töistään. Muissa osissa nähdään lukuisa joukko maamme tunnetuimpia näyttelijätähtiä, kuten Samuli Edelmann, Krista Kosonen, Peter Franzén, Pirkka-Pekka Petelius, Sulevi Peltola ja Tapio Liinoja. Lisäksi ensi kertaa valkokankaalla tullaan näkemään suositusta PMMP-yhtyeestä tuttu muusikko-laulaja Paula Vesala, joka on aiemmin ollut mukana elokuvatuotannoissa ääninäyttelijänä.

Prinsessa on Arto Halosen debyytti valkokankaalla fiktio-ohjaajana, mutta itse asiassa hän on aloittanut elokuvantekijänä juuri fiktion parissa. Ennen menestysdokumenttejaan Halonen ohjasi televisioteatterille elokuvat Onnellinen hääpäivä (TV2, 1993) ja Koti (TV2, 1995).

Prinsessa -elokuvan ovat käsikirjoittaneet Pirjo Toikka, Arto Halonen sekä Paavo Westerberg, ja se on Arto Halosen Art Films productionin tuotantoa.

Mielenterveyden keskusliitto (MTKL) on mukana elokuvayhteistyössä, koska Prinsessan valloittava ja ainutlaatuinen tarina tarjoaa mahdollisuuden viedä eteenpäin liiton keskeisiä viestejä: erilaisuuden hyväksymistä, yhteisöllisyyden vaalimista ja ihmisarvon kunnioittamista. Prinsessa -elokuvan ympärille on suunnitteilla koululaisille tarkoitettu kampanja.