Lehdistötiedote 07.12.2010: Katja Küttnerille parhaan naisnäyttelijän palkinto Prinsessan roolista Tallinnassa.

14. Tallinn Black Nights Film Festival PÖFF palkitsi Prinsessan kilpailusarjassaan perjantaina.

Näyttelijä Katja Küttner (os. Kukkola) on palkittu pääroolistaan Arto Halosen ohjaamassa elokuvassa Prinsessa Tallinn Black Nights Film Festival PÖFFin EurAsia-pääkilpailusarjassa. Küttner otti palkinnon vastaan perjantaina 3.12. festivaalin palkintogaalassa, missä tuomaristo totesi seuraavasti: Parhaan naisnäyttelijän valinta oli helppo, sillä hän teki epätodellisen oloisesta henkilöhahmosta uskottavan ja sai meidät vakuuttuneeksi siitä että olimme kuninkaallisten joukossa”. Kovatasoisessa kilpailusarjassa palkinnotta jäi mm. Abbas Kiarostamin Copie Conforme, mistä Juliette Binoche pokkasi parhaan naisnäyttelijän palkinnon Cannesin elokuvajuhlilla.

Tallinnan EurAsia-kilpailusarja on Tallinn Black Nights Film Festivalin pääkilpailusarja, joka koostui tänä vuonna pääosin palkituista ja ensi-iltansa maineikkaiden elokuvajuhlien (mm. Cannes, Berliini, Venetsia ja Sundance) kilpasarjoissa saaneista elokuvista. Oscar-ehdokaselokuvia sekä tunnettujen ohjaajien elokuvia oli myös mukana 21 kilpailuelokuvan joukossa, kuten Danny Boylen 127 Hours, Mohamed Al-Daradjin Son of Babylon, Susanne Bierin Kosto sekä Viron oma kilpailijaelokuva, Veiko Õunpuun ohjaama Püha Tõnu kiusamine. Kilpasarja keskittyy eurooppalaiseen ja aasialaiseen elokuvaan ja se oli festivaalin ohjelmistossa jo seitsemännen kerran. Festivaali monine oheistapahtuminen järjestettiin 19.11.-5.12.2010 ja se on laajuudessaan suurin Baltian alueella järjestettävä elokuvatapahtuma. Kansainvälinen tuottajaliitto FIAPF on nostanut festivaalin merkittävien kansainvälisten elokuvakilpailuiden joukkoon.

EurAsia pääkilpailusarjan palkinnot jaettiin seuraavasti:

GRAND PRIX (Paras elokuva):
MY JOY / SCHASTYE MOE (Ohjaaja Sergei Loznitsa, Saksa/Ukraina/Alankomaat)

THE BEST DIRECTOR (Paras ohjaaja):
CHRIS KRAUS (The Poll Diaries/Poll), Saksa/Itävalta/Viro)

THE BEST ACTOR (Paras miesnäyttelijä):
MIKAEL PERSBRANDT (In a Better World/Hævnen, Tanska/Ruotsi)

THE BEST ACTRESS (Paras naisnäyttelijä):
KATJA KÜTTNER (Princess/Prinsessa, Suomi)

BEST CINEMATOGRAPHER (Paras kuvaaja):
MIKHAIL KRICHMAN (Silent Souls/Ovsjanki, Venäjä)

SPECIAL JURY PRIZE (Tuomariston erikoispalkinto):
SON OF BABYLON (Ohjaaja Mohamed Al-Daradji, Irak/UK/Ranska/Alankomaat/Palestiina/Yhdistyneet arabiemiirikunnat/Egypti)

SPECIAL MENTION (Erikoismaininta):
STORY OF BIBINUR / BIBINUR (Ohjaaja Yuri Feting, Venäjä (Tatarstan))

Kilpailusarjan tuomariston muodostivat tänä vuonna yhdysvaltalainen tuottaja David Willis (mm. Die Hard - Koston enkeli), egyptiläinen elokuvatähti ja UNICEFin hyvän tahdon lähettiläs Khaled Abol Naga, iranilainen näyttelijätär Fatemeh Simin Motamed-Arya, Abu Dhabin ja Rotterdamin elokuvajuhlien ohjelmistosuunnittelija Intishal al Timimi, virolaisen elokuvatuotantoyhtiön Allfilmin tuottaja Piret Tibbo-Hudgins ja unkarilainen elokuvantekijä ja akateemikko Csaba Káel.

Kotimaassaan suuren yleisömenestyksen, jo 273 000 katsojaa, saavuttanut Prinsessa sai maailman ensi-iltansa A-luokan kilpailufestivaaleihin kuuluvan Montrealin World Film festivaalin pitkien elokuvien esikoisohjausten kilpasarjassa elokuussa 2010. Prinsessa valittiin myös avajaiselokuvaksi Norjan Haugesundin New Nordic Films -tapahtumaan. Parhaillaan elokuva kiertää tunnetun elokuvakriitikon Harlan Jacobsonin kuratoimassa Talk Cinema -esityssarjassa Yhdysvalloissa. Ennen vuodenvaihdetta Prinsessa on myös EU Film Festival 2010:n mukana Torontossa, Ottawassa ja Vancouverissa. Kellokosken Prinsessan tarinasta on julkaistu elokuussa myös Ilkka Raitasuon ja Terhi Siltalan kirjoittama kirja (Like Kustannus), joka on julkaisustaan lähtien ollut yksi Suomen myydyimmistä tietokirjoista.

Prinsessa-elokuvan tarina pohjautuu tositapahtumiin ja todelliseen henkilöön. Sijaiskodista toiseen riepoteltu kabareetanssija Anna Lappalainen (Katja Küttner os. Kukkola) päätyy mielisairaalahoitoon. Hän kertoo olevansa Prinsessa, kuninkaallinen Buckinghamin palatsista. Vaikka Prinsessa on itsekin hoidettavien joukossa, hänen elämäntehtäväkseen muodostuu lähimmäisten auttaminen. Prinsessan hovin muodostavat hovineito Christina von Heyroth (Krista Kosonen) ja joukko potilastovereita (mm. Peter Franzén ja Pirkka-Pekka Petelius). Hänen hallintoalueensa ulottuu aina Kellokosken kylään ja sen pankin johtajaan (Tapio Liinoja) asti. Särkynyt nainen löytää mielisairaalasta kodin - ja perheen. Elokuvan muissa rooleissa nähdään mm. Samuli Edelmann, Paula Vesala, Irma Junnilainen, Paavo Westerberg ja Antti Litja.

PÖFF-festivaalin kotisivut: www.poff.ee

Kansainvälisen tuottajaliiton FIAPF:n festivaalilistaus: http://www.fiapf.org/intfilmfestivals_sites02.asp

Talk Cinema: www.talkcinema.com

Pressimateriaali: www.filmikamari.fi
käyttäjänimi: press /salasana: noutaja

Lisätiedot:

Liisa Lehmusto, tiedottaja, Sandrew Metronome Distribution Finland Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 0503585488

Vilhelmiina Vilhunen, Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640