Tiedote 26.11.2010. Ohessa myös Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myöntämän palkinnon perusteet kokonaisuudessaan.

Helsingin kaupungin vuoden 2010 kulttuuripalkinto myönnettiin eilen ohjaaja, tuottaja Arto Haloselle. Kulttuuri- ja kirjastolautakunnan myöntämän palkinnon suuruus on 10 000 euroa. Palkintoperusteluina mainittiin Halosen merkittävä taiteellinen ura, ei vain Helsingissä ja Suomessa vaan, myös eurooppalaisessa dokumenttielokuvakentässä. Halosen vaikutus DocPoint-festivaalin perustajana on ollut tärkeä dokumenttielokuvan kehittämisessä ja esiin nostamisessa. Perusteluissa huomioitiin myös Halosen tuoreen Prinsessa-elokuvan hieno vastaanotto sekä yleisön että kriitikoiden keskuudessa, ajankohtainen aihevalinta sekä tarttuminen yhteiskunnan epäkohtiin monipuolisesti ja herkästi.

ArtoHalonenSaaKulttuuripalkinnon

Kaupunginjohtaja Jussi Pajunen ja ohjaaja Arto Halonen
(Kuva: Tuukka Ylönen)


Palkintoraarin mukaan Halosen elokuvien tasosta kertovat myös useat muut palkinnot ja tunnustukset, kuten vuoden 2005 Suomi-palkinto ja Euroopan elokuva-akatemian jäsenyys. Thessalonikin kansainvälinen dokumenttifestivaali palkitsi Halosen vuonna 2008 yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisen dokumenttielokuvan kehittäjistä. Halosen dokumenttielokuva Pyhän kirjan varjo on yksi laajimmin levinneistä suomalaisista dokumenttielokuvista. Elokuva on nähty noin 100 kansainvälisellä festivaalilla ympäri maailmaa ja se on kerännyt runsaasti palkintoja kuten Grand Prix -palkinnon Pariisin kansainvälisillä ihmisoikeusfestivaaleilla.

Tuoreen Prinsessa-elokuvansa tiimoilta Halonen on palkittu syksyn 2010 aikana Suomen mielenterveysseuran Mielenterveyspalkinnolla sekä Sosiaali- ja terveysturvan keskusliiton Kansalaistoiminnan valtakunnallisella tunnustuspalkinnolla, joka myönnettiin ensimmäistä kertaa kulttuurialan edustajalle.

Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto on jaettu vuodesta 1963 lähtien ja se myönnettiin nyt kolmannen kerran elokuvaohjaajalle. Vuonna 1987 palkinnon sai Edvin Laine ja vuonna 1996 Kaisa Rastimo.

Lisätietoja:
Vilhelmiina Vilhunen/Art Films production AFP Oy
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., 09-4159 3640

Helsingin kaupungin kulttuuripalkinto -perustelut

Helsingin kaupungin vuoden 2010 kulttuuripalkinnon saa ohjaaja, tuottaja Arto Halonen. Hänen taiteellinen uransa on ollut merkittävä, ei vain Helsingissä ja Suomessa vaan, myös eurooppalaisessa dokumenttielokuvakentässä. Halosen vaikutus DocPoint-festivaalin perustajana on ollut tärkeä dokumenttielokuvan kehittämisessä ja esiin nostamisessa.

Halonen perusti vuonna 2001 Helsingin dokumenttielokuvafestivaalin DocPointin ja toimi sen festivaali- ja taiteellisena johtajana vuoteen 2004.  Festivaali oli jo ensimmäisenä vuonna yleisömenestys. Sen kävijämäärät ovat kasvaneet tasaisesti vuosi vuodelta. DocPoint paransi huomattavasti dokumenttielokuvan asemaa, ja se on toiminut ponnahduslautana menestykseen usealle koti- ja ulkomaiselle dokumenttielokuvalle.

Festivaalijohtajakauden jälkeen palattuaan omaan taiteilijan tehtäväänsä Arto Halonen teki dokumentin Pyhän Kirjan varjo. Se on yksi laajimmin levinneistä suomalaisista dokumenttielokuvista. Elokuva on nähty noin 100 kansainvälisellä festivaalilla ympäri maailmaa ja se on kerännyt runsaasti palkintoja kuten Grand Prix -palkinnon Pariisin kansainvälisillä ihmisoikeusfestivaaleilla.

Arto Halosen dokumenttielokuvatuotanto on laaja ja elokuvat käsittelevät niin kotimaisia kuin muun muassa kuubalaisia, aasialaisia ja venäläisiä aiheita. Halosen elokuvien tasosta kertovat useat palkinnot ja tunnustukset kuten vuoden 2005 Suomi-palkinto ja Euroopan elokuva-akatemian jäsenyys. Thessalonikin kansainvälinen dokumenttifestivaali palkitsi Halosen vuonna 2008 yhtenä aikansa merkittävimmistä eurooppalaisen dokumenttielokuvan kehittäjistä.

Uuden aluevaltauksen Halonen teki tänä syksynä, kun hänen ensimmäinen pitkä fiktioelokuvansa Prinsessa valmistui. Elokuvan päähenkilön esikuvana on nainen, joka vietti 50 vuotta elämästään mielisairaalassa. Halonen on saanut tunnustusta ajankohtaisesta aihevalinnasta, ja Prinsessa on otettu hienosti vastaan sekä yleisön että kriitikoiden keskuudessa.

Arto Halonen on taiteilija, joka paneutuu yhteiskunnan epäkohtiin monipuolisesti ja herkästi. Hänellä on kyky siirtää näkemänsä ja kokemansa valkokankaalle meidän kaikkien koettavaksi. Halonen saa aikaan sen, mitä taide on parhaimmillaan: poistuessamme esityksistä maailma on hieman erinäköinen.