Tiedote 22.10.2010: Mielenterveyspalkinnon saanut Arto Halonen: ”Esimerkkejä erilaisuudesta tarvitaan.

Suomen Mielenterveysseuran vuosittain jakama Mielenterveyspalkinto myönnettiin tänä vuonna elokuvaohjaaja Arto Haloselle.

Palkinto myönnetään henkilölle tai yhteisölle, joka on edistänyt ihmisten henkistä hyvinvointia ja tukenut mielenterveyttä varsinaisen mielenterveystyön ulkopuolella. Halonen on yhdessä draama- ja useassa dokumentaarisessa elokuvassaan käsitellyt eri tavoin ihmisen mieleen liittyviä teemoja: yhteiskunnan ihmiselle sovittamaa pakkopaitaa, massaan sulautumisen tarvetta ja manipuloitavuutta sekä erilaisuutta.

HalonenSaaMielenterveyspalkinnon

Palkinnon Haloselle ojensivat Suomen Mielenterveysseuran pj tohtori Pentti Arajärvi sekä tj Marita Ruohonen. Tilaisuus järjestettiin hotelli Presidentissä lauantaina 20.11.2010.

Viimeisimmällä, 2010 julkaistulla ja tähän mennessä suomalaisittain huikeaan 265 000 katsojan yleisöön yltäneellä Prinsessa-elokuvalla on pitkä historia. Halonen sai idean elokuvaansa 1995 ilmestyneestä lehtijutusta prinsessaksi itsensä nimenneestä Anna Lappalaisesta, joka eli skitsofreniapotilaana Kellokosken sairaalassa. Elokuvaa käsikirjoitettiin ja valmisteltiin vuosia.

Elokuvan avustajakaartiin kuului myös lukuisa joukko avohoitopotilaita, joille osallistuminen elokuvan tekoon oli merkittävä tehtävä. ”Katsojat ovat kokeneet elokuvan vaikeasta aiheestaan huolimatta valoisana ja toivoa antavana.” Halonen kertoo. ”Myös Kellokosken sairaalanäytöksessä suurin osa potilaista koki oman elinpiirinsä kuvauksen voimaannuttavana.”

ArtoHalonenJaMielenterveyspalkinto

Halonen sai palkinnoksi Kuutti Lavosen grafiikkaa.

Mielenterveysseura on jakanut mielenterveyspalkinnon vuodesta 1994 lähtien. Mielenterveyspalkinto on aiemmin myönnetty muun muassa näyttelijä Jussi Lehtoselle, dramaturgi Outi Nyytäjälle, rouva Tellervo Koivistolle ja Työttömien valtakunnalliselle yhdistykselle.